Στην επόχή μας πολλές γυναίκες καθυστερούν την δημιουργία απογόνων για ποικίλους λόγους, όμως με την πάροδο του χρόνου η ποσότητα και ποιότητα των ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα για την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης και την γέννηση ενός υγιούς απογόνου μειώνεται εκθετικά.

Κάποιοι από τους λόγους είναι κοινωνικοί και αφορούν την επίτευξη καριέρας και την εύρεση του κατάλληλου συντρόφου.

Αντιμέτωπες με μείωση της γονιμότητας τους έρχονται και καρκινοπαθείς γυναίκες που υποβάλλονται σε επίπονες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και η θεραπεία με ακτινοβολία, οι οποίες συχνά προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στην αποθήκη ωαρίων μιας γυναίκας. Επίσης η χειρουργική αφαίρεση των ίδιων των ωοθηκών σε περιπτώσεις παρουσίας όγκου προφανώς εξαλείφει την πιθανότητα παραγωγής ωαρίων.

Τέλος γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με πρόωρη εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα υπογονιμότητας τα οποία συνεχώς οξύνονται.

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δίνει ελπίδα σε αυτές τις γυναίκες με την διαδικασία λήψης και κρυοσυντήρησης ωαρίων. Με αυτό τον τρόπο η γονιμότητα μιας γυναίκας διατηρείται σταματώντας το χρόνο για τους θηλυκούς γαμέτες την μέρα που πραγματοποιήθηκε η διαδικασία.

Η βιβλιογραφία και η πρακτική εφαρμογή στις μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης ανά τον κόσμο δείχνει ότι οι μέθοδοι κρυοσυντήρησης και απόψυξης των ωαρίων πλέον έχουν υψηλά ποσοστά επιβίωσης των ωαρίων. Οι στατιστικές επίσης δηλώνουν πως τα κατεψυγμένα ωάρια έχουν σήμερα σημαντικές πιθανότητες να παράγουν έμβρυα ικανά για την επίτευξη εγκυμοσύνης και την  γέννηση ενός υγιούς απογόνου. Φυσικά στα στατιστικά δεδομένα αυτά παίζει σημαντικό ρόλο η ηλικία της γυναίκας όταν πραγματοποιήθηκε η διαδικασία της κατάψυξης.

Γυναίκες που ανήκουν σε οποιαδήποτε από αυτές τις ομάδες οφείλουν να συμβουλευτούν τον θεράποντα γυναικολόγο τους για να τους συμβουλεύσει καταλλήλως.