Η διατροφή μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οφείλει να καλύπτει τις ανάγκες της ίδιας μα και του αναπτυσσόμενου μέσα της εμβρύου.
Η βρώση ωμών φαγητών είτε πρόκειται για ψάρια και θαλασσινά είτε για κρέας και αυγά πρέπει να αποφεύγεται γιατί ενέχει την πιθανότητα μόλυνσης από παθογόνους μικροοργανισμούς (βακτήρια σαλμονέλας, βακτήριο listeria), τα οποία όμως εξοντώνονται από τη θερμική επεξεργασία κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Ψάρια με υψηλή συγκέντρωση βαρέων μετάλλων όπως το σκουμπρί, ο λευκός τόνος κονσέρβας και ο ξιφίας που περιέχουν υψηλή συγκέντρωση υδραργύρου πρέπει να λείπουν από την διατροφή μιας εγκύου αφού έχουν ενοχοποιηθεί για βλάβες στο νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο του εμβρύου.
Λαχανικά και φρούτα αν δεν είστε σίγουροι ότι έχουν πλυθεί με την κατάλληλη προσοχή γιατί ενέχει ο κίνδυνος της τοξοπλάσμωσης.
Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά (συμπεριλαμβανομένων μαλακών τυριών) πρέπει να αφαιρούνται από τη δίαιτα μιας εγκύου και να αντικαθίστανται από παστεριωμένα αφού στα πρώτα η απουσία βρασμού του γάλατος επιτρέπει τη μετάδοση παθογόνων βακτηρίων (π.χ. listeria).
Η κατανάλωση συκωτιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει κατηγορηθεί για πρόκληση τερατογένεσης στα έμβρυα λόγω της αυξημένης του συγκέντρωσης σε βιταμίνη Α.
Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη πρέπει να περιλαμβάνονται στην διατροφή μιας εγκύου με μέτρο.
Η κατανάλωση καφεΐνης και γενικότερα τα καφεΪνούχα ποτά είναι συνδεδεμένα με την γέννηση λιποβαρών μωρών αλλά και με την πρόκληση αποβολών για αυτό πρέπει η μέλλουσα μητέρα να συμβουλεύεται τον θεράποντα μαιευτήρα της για την επιτρεπόμενη κατανάλωση καφέ στην καθημερινότητα της.
Η πόση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να διακόπτεται ριζικά αφού η βιβλιογραφία την συνδέει άμεσα με προβλήματα υγείας και ανάπτυξης του εμβρύου, με δυσλειτουργίες ποικίλων οργάνων του εμβρύου όπως και με πρόωρο τοκετό και λιποβαρή μωρά.