Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων αποτελεί μια ομάδα περισσότερων από 150 σχετικών τύπων ιών.  Περίπου 40 τύποι του ιού επιδρούν στα γεννητικά όργανα και των δύο φύλων. Πλέον ο σεξουαλικά μεταδιδόμενος HPV προσβάλλει σε μεγαλύτερη συχνότητα από τον έρπητα και αποτελή τη συνηθέστερη ένδειξη στα αποτελέσματα ενός Τεστ Παπανικολάου.

Δράση

Ο συγκεκριμένος ιός δρα προσβάλλοντας επιθηλιακά κύτταρα του γυναικείου κόλπου, αιδοίου, τραχήλου αλλά και του πέους των ανδρών. Η μετάδοση του ιού πραγματοποιείται με άμεση επαφή μέσω εκδορών του επιθηλίου των γεννητικών οργάνων, των σωματικών υγρών ή των βλεννογόνων κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο ιός μπορεί να παραμείνει αδρανής για μήνες ή ακόμα και χρόνια και για αυτό μπορεί να μεταδοθεί και από άτομα – φορείς που δεν εκφράζουν συμπτώματα του ιού.

Συμπτώματα

Η συμπτωματολογία του ιού HPV στις γυναίκες περιλαμβάνει εμφανή κονδυλώματα στο αιδοίο, εφηβαίο και περιπρωκτική περιοχή, αλλά και κρυφά κονδυλώματα σε κόλπο και τράχηλο που εντοπίζονται μόνο ύστερα από εξέταση στο γυναικολόγο. Επίσης ο HPV κατηγορείται για πολλές μορφές καρκίνου όπως αυτός του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του κόλπου και της περιπρωκτικής χώρας.

Πρόληψη

Η πρόληψη από τον HPV περιλαμβάνει κυρίως τη χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών, την πραγματοποίηση εμβολίων κατά του ιού (ένα τετραδύναμο και ένα διδύναμο) και φυσικά τον τακτικό προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο μέσω της εξέτασης Τεστ Παπανικολάου και κολποσκόπησης.

Θεραπεία

Ο κάθε τύπος HPV είναι διαφορετικός και χρειάζεται εξειδικευμένη μεταχείριση, για αυτό οι φορείς οφείλουν να συμβουλεύονται τους θεράποντες ιατρούς τους για την θεραπεία τους.